Зателефонуйте мені

Сьогодні розповімо вам про одну з нових і дуже цікавих тенденцій в будівельній сфері - зелене будівництво, а також дізнаємося що таке екотехнології та як їх застосовують в будівлях.

Під екотехнологіями маються на увазі енерго- і теплозбереження, раціональний підхід до витрачання ресурсів. В основі зеленого будівництва лежить зведення до мінімуму впливу на навколишнє середовище. Зелене будівництво своєю головною метою визначає зниження рівня споживання енергетичних і матеріальних ресурсів на протязі всього життєвого циклу будівлі: від вибору ділянки, проектування, будівництва і до експлуатації, ремонту і зносу.

Зелене будівництво і екотехнології №1

Екотехнології в будівництві мають на увазі:

  • Використання природних матеріалів при будівництві і обробці будівель (дерево, скло, глина, солома тощо). Наприклад, досить популярним зараз стало використання дерева не тільки при будівництві, але й при оздобленні інтер'єру.
  • Якісний теплозахист, який досягається за рахунок використання натурального матеріалу.
  • Застосування альтернативних джерел енергії.
  • Використання природних явищ в корисних цілях (наприклад, збір дощової води, яку можна застосовувати для технічних потреб).
  • Утилізація відходів.
  • Використання припливно-витяжної вентиляції, яка дає надходження чистого повітря без протягів.

У світі все більше поширюється концепція розумного будинку, яка організована за допомогою автоматизації і сучасних технологій.

Розумний будинок включає управління всіма інженерними системами в будинку.

Зелене будівництво і екотехнології №2

У такому будинку, наприклад, завдяки застосуванню розумних датчиків контролю присутності, освітлення може включатися в кімнаті, якщо в ній хтось знаходиться і вимикатися самостійно, коли в кімнаті нікого немає. Такий підхід дозволяє значно економити електричне світло.

У Великобританії придумали систему BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) - Метод екологічної оцінки ефективності будівель і видають так звані «зелені сертифікати» BREEAM з 1990 року. На даний момент більш ніж 250 тисяч будинків вже сертифіковано по даній методології.

Досягти мінімуму впливу на навколишнє середовище і здоров'я при будівництві і обробці споруд вдається за рахунок:

Зелене будівництво і екотехнології №3

  • Білого підлогового покриття і напівпрозорих міжкімнатних перегородок, що дозволяють зменшити потребу штучного освітлення.
  • Використання дощової води, яка збирається в спеціальні баки, що встановлюються на ділянці.
  • Потрійного скління південного фасаду, що допомагає збільшити природну інсоляцію приміщення, яка посилюється за допомогою білих матеріалів для обробки зсередини і білих предметів в інтер'єрі.
  • Установки з південного боку сонячних батарей, які будуть поставляти тепло і енергію в будинок.
  • Покрівлі і підлог, які утеплюють за допомогою вовняних волокон, які в свою чергу змішують з деревної смолою, що допомагає збільшити паропроникність.

На перший погляд може здатися, що використання таких екотехнологій - дороге задоволення. Але варто врахувати ту економію, яку ви отримаєте після їхньої установки. Витрати на технології окупляться лише через кілька років, а ви не тільки заощадите фінансові ресурси, а збережете навколишнє середовище і власне здоров'я.

Коментарі

Товар додано для порівняння.