Зателефонуйте мені

При виборі або будівництві будинку особливу увагу потрібно приділити його безпеці. Ми не можемо знати, які примхи природи можуть очікувати нас, тому треба бути готовими до всього. Саме дерев'яні будинки можуть забезпечити високий рівень безпеки. Дерево є не тільки одним з найкращих матеріалів для будівництва, але також є лідером по сейсмостійкості серед інших будівельних матеріалів.

Дерев'яні конструкції цілком витримують землетруси 7.5-9 балів. В основному це досягається за рахунок особливості зведення дерев'яного будинку. І якщо ви вважаєте, що у вашому регіоні таке явище неможливо, то помиляєтеся: ризики землетрусів проявляються в абсолютно несподіваних місцях, адже активність земляної кори збільшується з кожним роком. Тому якщо ви плануєте жити в будинку довго, то варто подбати про його сейсмостійкості.

Деревина має природну еластичність, а конструкція дерев'яного будинку така, що в ньому безпечніше знаходиться під час землетрусу, ніж в цегляному будинку. Надійні з'єднання перерубів по бісектрисах кутів запобігають руйнуванню конструкцій. Стіни будинків, виконані з товстих масивних колод твердої деревини, мають високу міцність. Це дозволяє конструкціям зберігати свою форму під час землетрусів навіть з високою магнітудою.

Сейсмостійкість дерев'яного будинку №1

А підтвердженням вище зазначеної інформації буде недавнє дослідження в Японії. Вчені п'яти японських університетів провели експеримент, для якого використовувався вібростенд E-Defense, що дозволило імітувати землетрус силою 7.5 балів.

Результати дивують: семиповерховий дерев'яний кондомініум, який важить понад 450 тисяч кг, і був розміщений на вібростенді, не просто залишився на місці, а мав тільки невеликі пошкодження.

Дослідники стверджують, що збільшення сейсмостійкості дерев'яної споруди вони досягли за рахунок змін в системі розподілу точок кріплення, в результаті чого отримали кращий розподіл жорсткості між поверхами, з огляду на зміни структури, які виникають під час землетрусу. Також вони використовували кріпильні системи компанії Simpson Strong Tie. Це прути зі сталі, які йдуть від фундаменту до даху. З їх допомогою відбувається запобігання будівлі від розгойдування.

Дослідники використовували найстійкіший і відносно дешевий матеріал. Єдине, вчені поки що не визначили рівень екологічності таких будівель за японською технологією.

Крім Японії, досліди по сейсмостійкості дерев'яного будинку проводяться і в інших країнах, а особливо там, де землетрус - явище не рідкісне. Наприклад, компанія Honka провела своє випробування, яке імітує землетрус в Кобе (Японія) в 1995 році, величина якого була більше 7 балів за шкалою Ріхтера. Будинок залишився неушкодженим після випробування. Дерев'яні будинки цієї компанії будуються як в Японії, так і в США і Казахстані.

Багато ще цікавих особливостей дерев'яних будівель можна дізнатися з нашої публікації "Нові тенденції в дерев'яному житловому будівництві". Виходячи з досліджень сейсмостійкості дерев'яних будинків, можна сказати точно одне - нас чекає справжня революція в світі архітектури.

Коментарі

Товар додано для порівняння.