Зателефонуйте мені

Сучасні технології не стоять на місці і галузь будівництва теж не виняток з правил. Здавалося б, чим нас можуть здивувати дерев`яні будинки, які будуються вже тисячоліттями і не втрачають популярність завдяки своєму унікальному мікроклімату? Але сьогодні пропонуємо ознайомитися з новими технологіями дерев'яного будівництва, які принципово змінюють наші звичайні уявлення про дерев`яні будинки:

Технологія NATURI

Творцем технології вважається Георг Ганаус. Австрієць задумався над тим, як зберегти всі переваги дерев`яного будинку, але позбутися такої проблеми, як усадка. І він знайшов рішення. За цією технологією стіна складається з тонких брусків, що мають профіль, який нагадує шестірню. Бруски встановлюються вертикально, в шаховому порядку. Кількість шарів може бути різною. Крайніми йдуть дошки, які також з внутрішньої сторони мають спеціальний профіль. З'єднуються бруски між собою за допомогою дерев'яних нагелів. В такому випадку вже готові панелі збираються з окремих брусків прямо на будівельному майданчику. Це значно спрощує доставку і полегшує монтаж будинку, оскільки дозволяє обійтися без застосування крана. Особливо цікава ця технологія для виготовлення прибудов до вже існуючих будинків.

Технологія Cross laminated Timber (X-LAM)

Батьківщиною цієї технології також є Австрія. Загалом вона схожа до технології виробництва фанери і клеєного бруса, але має певні відмінності: в даному випадку склеюються окремі ламелі (висушені дошки). Ламелі укладаються декількома шарами, перпендикулярними один одному, і склеюються під пресом, таким чином надаючи навантаження на панелі з чотирьох сторін. СLT-панелі можуть складатися з трьох і більше (до 12) шарів, при цьому товщина панелей буде коливатися від 60 до 350 мм. Завдяки своїй міцності, CLT-панелі можна використовувати не тільки в якості стін, але і в якості перекриття. Саме за цією технологією був побудований найвищий сучасний дерев’яний будинок.

Технологія Massiv-Holz-Mauer (MHM)

Дана технологія з’явилася в Німеччині. У MHM також використовуються шари з ламелей, але з’єднуються вони алюмінієвими штифтами, на відміну від технології CLT. Дошки після сушки проходять механічну обробку, щоб між ними не було щілин. Спеціальний верстат формує з дощок щити, укладаючи дошки в кожному наступному шарі перпендикулярно попередньому і збиваючи алюмінієвими цвяхами. Алюмінієві цвяхи дозволяють в подальшому вирізати в панелях віконні та дверні прорізи, формувати кабель-канали та шліфувати їх поверхню без шкоди для ріжучого інструменту верстатів і деформації деревини в місці установки цвяха.

На сьогоднішній день ці супернові технології ще не набули масової популярності за рахунок своєї складності та дороговизни. Хоча можна зробити висновки, що будівництво з дерев’яних домокомплектів заводської готовності, які складаються з великих панелей, набирає все більших обертів.

Коментарі

Товар додано для порівняння.