Зателефонуйте мені

Гранульовані пелети: новини та тенденції українського ринку №1

З початком нового опалювального сезону в нашій країні складається вкрай складна ситуація з газом та іншими енергоносіями. Але є альтернативне паливо, яке має всі шанси стати найбільш популярним джерелом тепла.

Це гранульовані пелети, які є екологічно чистим паливом і виробляються без застосування хімікатів і шкідливих домішок. Згораючи, гранульовані пелети, виділяють рівно така кількість вуглекислого газу, скільки живе дерево вбирає під час свого зростання. Це називається закритим вуглецевим обміном. Коли спалюються пелети, то обсяги вуглекислого газу, що виділяється в атмосферу, не перевищують обсягів, які виділяються при природному розкладанні деревини. Пелети - це поновлювані джерела енергії, на відміну від інших традиційних джерел.

Світові тенденції збільшення популярності та зміцнення позицій відновлюваної енергетики підтверджуються тим, що виробництво паливних гранул щороку зростає на 20%. І прогнозується так само збільшуватися в майбутньому. Сфера біоенергетики в Україні займає у виробництві всього 2%, що на 6,5% менше середнього показника Європейського Союзу. В Україні валове виробництво паливних пелет становить 1,4 млн. тонн.

Гранульовані пелети: новини та тенденції українського ринку №2

Пелети економічно вигідно виробляти в країнах, де активно проводяться енергозберігаючі програми. Паливні гранули (пелети) виробляються з дотриманням певних технічних вимог і стандартів. Деревна тирса подається в дробарку, де доводиться до стану борошна. Потім, ця подрібнена маса направляється в сушарку, після якої в прес-гранулятор, що стискає деревну муку в гранули. Пресовка підвищує температуру сировини, за рахунок чого речовина лігнін, розм'якшується і склеює частки в щільні циліндрики. Щоб виробити пелети вагою однієї тонни, потрібно 2,3-2.6 м3 тирси, і ще 0.6 м3 тирси спалюється при виготовленні кожної тонни пелет. Готові паливні гранули (пелети) охолоджуються і фасуються в різні види упаковки.

Дивіться упаковку і ціни на паливні гранули (пелети) нашого виробництва.

Пелети українського виробництва в основному імпортує Східна Європа, ключовим ринком збуту українських гранульованих пелет є Польща. Але в останні роки через пониження попиту на зовнішньому ринку, спостерігається тенденція до збільшення реалізації паливних пелет саме на внутрішньому ринку України.

Гранульовані пелети: новини та тенденції українського ринку №3

Нестабільна економічна ситуація в нашій країні призводить то того, що цінова політика вітчизняних виробників паливних гранул є різноспрямованою. Приміром, в на початку 2015 року за умови поставки EXW, ціни на пелети зросли на 8%, а за умови FCA, ціни на пелети впали на 52% тільки за один місяць. Такі ж тенденції очікуються протягом найближчого часу. Одні продавці будуть підвищувати ціни на паливні гранули (пелети), щоб компенсувати свої витрати, а інші будуть залучати потенційних покупців зниженням цін.

Цінова політика на паливні пелеты (за аналітичними даними інвестиційного портала InVenture)
Ринки 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Україна exw, євро/тон 78 75 105 99,1 104,6 110,1 115,6
ЄС, євро/тон 125 133 135 139,5 142,8 146,1 149,4

Чергове підвищення цін на газ і електрику, ініційоване урядом, швидше за все, призведе до збільшення попиту на твердопаливні котли та поступової відмови населення від газового опалення. Серед представників бізнесу вже спостерігається стійка тенденція переходу на гранульовані пелети при опаленні своїх виробничих чи торгових об'єктів. Тобто, в цілому, можна прогнозувати надалі збільшення попиту на паливні гранули (пелети) і зростання обсягів виробництва альтернативного палива на внутрішньому ринку України.

Попередні новини:

Коментарі

Товар додано для порівняння.