Зателефонуйте мені

Чи могли ви припустити, що ваш будинок сам розбудить вас вранці, організує собі охорону поки ви на роботі, забезпечить комфортну температуру в кімнатах до вашого повернення і поллє домашні рослини? Все це, нібито, з розряду фантастики, але тим часом інтелектуальні технології розвиваються і стають доступнішими, популярність завойовують системи домашньої автоматизації, однією з яких є система «розумний дім», про яку піде мова в нашій публікації.

Нова концепція житла - система «розумний дім» №1

Коли з'явилася система «розумний дім»?

Нова концепція житла - система «розумний дім» №2

Постійне збільшення кількості побутової техніки і впровадження сигналізації охорони в приватні будинки і квартири поступово призвело до необхідності придумати єдину систему управління всіма перерахованими пристроями. Поняття smart home або «розумний дім» з'явилося в 70-х роках минулого століття і означало сукупність автоматизованих інженерних та інформаційних систем, що забезпечують комфортну і безпечну обстановку в будинку, керовану з єдиного інтерфейсу. На самому початку свого розвитку ці системи розроблялися виключно для економії енергоресурсів. За допомогою автоматичного відключення невикористовуваних електроприладів системи домашньої автоматизації регулювали споживання електроенергії на основі статистичних даних потреб користувача в енергоресурсах.

Що цікавого вміє система «розумний дім»?

Крім того, що система "розумний дім" управляє всіма інженерними комунікаціями і пристроями будинку, створюючи комфорт, зберігаючи енергію, і відповідно економлячи кошти, сучасні системи «розумний дім» надають і інші, цікаві можливості, про які варто обов'язково розповісти.

Планування занять для дитини і догляд за нею

За допомогою системи «розумний дім» можна планувати режим занять вашої дитини і не турбуватися, що вона, наприклад, проведе за комп'ютерними іграми більше часу, ніж ви дозволили. Система "розумний дім" дає можливість контролювати і обмежувати час, проведений дитиною за комп'ютером і телевізором, вмикаючи і вимикаючи техніку по вашим налаштуванням. Можна також налаштувати систему на реагування в разі нестандартної поведінки. У разі відхилень від звичної поведінки ви просто можете зателефонувати і запитати як справи, не вказуючи на те, що вас розумний будинок про щось сповістив. Таким чином, будь то діти або літні батьки, вони завжди знаходяться під наглядом.

Створення тематичних сценаріїв

Нова концепція житла - система «розумний дім» №3

За допомогою системи «розумний дім» можна запрограмувати будь-яку індивідуальну ситуацію, починаючи від пробудження і закінчуючи поверненням з роботи. Прийом гостей, дружня вечірка, сімейний перегляд кіно, романтична вечеря можуть бути забезпечені повністю відповідною атмосферою і обстановкою, на створення якої власнику системи «розумний дім» не доведеться витрачати додаткових фізичних зусиль. «Розумний дім» сам плавно поміняє освітлення, в потрібний час включить приємну музику, наповнить повітря приємним ароматом, закриє жалюзі. За допомогою системи можна запрограмувати догляд за домашніми рослинами, наповнення і нагрів басейну та сауни. Окремо варто відзначити сценарії забезпечення безпеки будинку, включення сигналізації та оповіщення власника і охорони.

Скільки коштує встановити систему «розумний будинок» і чи варто її встановлювати?

Звичайно ж, установка системи «розумний дім» коштує досить дорого. Чи багатьох знайомих ви знаєте, у кого встановлена система «розумний дім»? Ще зовсім недавно її вартість становила від 9 тисяч євро і більше. Сьогодні можна знайти пропозиції до 5 тисяч євро. Сучасну бездротову систему «розумний дім» без прокладання необхідних комунікацій можна встановити за 2 тисячі євро. Це, безсумнівно, досить значні суми. Але на тлі сучасних витрат людини, яка купує житло або робить ремонт, така вартість вже і не здається занадто високою. Треба обов'язково зазначити, що на сьогоднішньому рівні розвитку технології «розумний дім» її експлуатація не завжди проста і зрозуміла, тому користувачі часто вдаються до послуг спеціалізованих компаній при установці або перенастроюванні системи під свої потреби. Але з плином часу з'являються все нові і нові, вдосконалені і порівняно недорогі бездротові системи з низьким енергоспоживанням.

Нова концепція житла - система «розумний дім» №4

Все ж в більшості випадків сьогодні система «розумний дім» має на увазі систему автоматизації, яка допомагає заощадити часові та грошові ресурси на управління і функціонування домашніх інженерних і розважальних систем. Але облаштування житла з використанням високих інтелектуальних технологій розбурхує уяву найпрогресивніших інженерів світу, які постійно прагнуть створити для користувача щось більше, ніж всього лише ще один пульт управління з необхідними перемикачами. Сучасний розвиток систем «розумний дім» означає створення домашніх умов, в яких людині не треба буде думати, наприклад, про те, що треба включити світло, тому що воно буде вмикатись самостійно в потрібний час. Сучасний світ систем домашньої автоматизації дуже широкий і постійно розвивається, хто знає, може в недалекому майбутньому у кожного з нас буде свій по-справжньому «розумний дім».

Коментарі

Товар додано для порівняння.